Leiderschapsprogramma Radboud Universiteit

Moed, Verbinding en Openheid 

Elke grote organisatie heeft tegenwoordig een visie op leiderschap en investeert op en in dit thema. Dat is op zichzelf niet bijzonder. Wat bijzonder bij de Radboud Universiteit (RU) is, is hoe de visie ontwikkeld is en wat de impact van het leiderschapsprogramma is.

Deze Nijmeegse universiteit is namelijk van mening dat leiderschap nodig is om het werk goed te kunnen doen. Samenwerken doe je het beste in een professionele, kritische en veilige cultuur. Maar van waaruit doe je dit dan? Wat betekent leiderschap bij de RU? Hoe geef je vorm aan je (tijdelijke) rol? Om daar een antwoord op te vinden, zijn er mensen uit allerlei lagen van de organisatie bevraagd en betrokken: er is van binnen naar buiten en van buiten naar binnen gewerkt. Hierdoor zijn moed, verbinding en openheid, de woorden die de visie weerspiegelen, geen loze kreten. Ze zijn zorgvuldig gekozen en geven weer waar het om gaat, wat je als leider te doen hebt om met verschillende belangen om te kunnen gaan en de spanning die dit met zich meebrengt.

In coaching wordt wel eens gezegd: ‘Mensen doen niet wat je zegt, mensen doen wat jij doet.’ En dat is het mooie en bijzondere bij de RU: leiderschap leeft en krijgt vorm in de dagelijkse praktijk. Leidinggevenden komen geïnspireerd, verrijkt en met nieuwe inzichten en handvatten terug naar de campus. Ze gaan aan de slag en zijn daarmee een voorbeeld voor hun medewerkers en teams. Zelfs of juist als dit niet in een keer goed gaat. Het programma stopt bovendien niet na het volgen van drie modules; door de aansluitende intervisie blijven deelnemers zich op een duurzame manier ontwikkelen.

We zijn als partner en als uitvoerend bureau trots op hoe het leiderschapsprogramma in co-creatie met de RU tot stand is gekomen. Het programma staat als een huis en is tegelijkertijd dynamisch. Elke groep is anders en heeft haar eigen thema’s en leerdoelen. Samen zorgen we dat het beter, rijker en impactvoller wordt.

Scroll naar boven